KWS S 001 SITE2
KWS S 001 SITE2
SITE 0
KWS S 100 PLANS 0
KWS S 100 PLANS 1
KWS S 200 SECTION JPG
171 52
Screenshot 47
PEHALL
GALLERY
GPROOM
KWS S 001 SITE2 SITE 0 KWS S 100 PLANS 0 KWS S 100 PLANS 1 KWS S 200 SECTION JPG 171 52 Screenshot 47 PEHALL GALLERY GPROOM

Light Learning

The school competition design for Kingswood adopts a stepped building line to create two inviting sheltered external spaces. The northeast facing space acts and an entrance court. The larger southwest facing court is a more private school yard for recreation and special events. Rather than placing a boundary around the site, the form of the building creates its own boundary dividing the public and more private sides of the school

The guiding principle in laying out the school is to maximise the use of appropriate types of daylight. Small northeast facing general classrooms have maximum daylight without glare or overheating while larger special purpose class rooms have south east light. South facing social and circulation spaces that are used periodically are heated with passive solar gain. The two main social spaces the long gallery space and the gp room both have southerly aspect. The music and drama are combined with the pe hall to make a theatre stage. The class rooms and library surrounding the pe hall can be used separately out of school hours. Extensive use of clerestorey windows allow for excellent dual aspect daylight as well as effective cross ventilation.