Vertical Volume 1
Vertical Volume 1
Vertical Volume 7 – Featured Image
Vertical Volume 10
Vertical Volume 12
Vertical Volume 11
Vertical Volume 13
Vertical Volume 9
Vertical Volume 8
Vertical Volume 6
Vertical Volume 5
Vertical Volume 3
Vertical Volume 2
Vertical Volume 4
Vertical Volume 1 Vertical Volume 7 – Featured Image Vertical Volume 10 Vertical Volume 12 Vertical Volume 11 Vertical Volume 13 Vertical Volume 9 Vertical Volume 8 Vertical Volume 6 Vertical Volume 5 Vertical Volume 3 Vertical Volume 2 Vertical Volume 4

Vertical Volume

The brief was to refurbish a large dormer bungalow on a hill with sea views that was built over a solid concrete basement garage. Converting the basement into living accommodation allowed for the creation of three generous vertical spaces that radically transform and improve the house internally

At the existing front entrance a double height volume was made to link the top two stories. At the new south facing side entrance, a triple height eight metre high volume was carved out of the centre of the house to maximize internal light, views and connections between all three floors. Out of the south facing block, a five metre high top lit living–kitchen space was created with private external views on three sides

The house’s most prominent feature is the steep six metre high hipped roof. This was re-slated using Welsh slates built with carefully mitred hip junctions. Three vertical stack chimneys at roof level provide background ventilation at each level to the nine wide metre wide floors.

Toirt Ingearach

le teach go foill.